• English
  • Nederlands

Vermeer VerLICHT is ook adviesbureau voor lichtadvies en bemiddeling voor levering van verlichting. Met name designverlichting en projectverlichting. Bij Vermeer VerLICHT vindt u de inspiratie voor een mooi lichtontwerp. Oprichter en eigenaar Paul Vermeer is ruim 25 jaar werkzaam in de project verlichting branche. Ook voor lezingen en opleiding kunt u bij Paul Vermeer terecht.

Visie

Licht dat de gebruiker dient. Licht dat de architectuur dient. Licht dat wil voldoen aan de eisen van morgen.

Licht bepaald wat we zien, óf we kunnen zien. Met een goed lichtplan laten we zien wat we willen laten zien.

Om een ruimte te kunnen zien is licht nodig, zien is ervaren. Voor Vermeer VerLICHT zijn bij het vormgeven van een lichtplan verschillende parameters bepalend, maar met name duurzaamheid. In het vormgeven van een lichtplan moet de architectuur leidend zijn. Daarbij is voor Vermeer VerLICHT een zeker minimalisme het uitgangspunt. Het lichtplan mag de architectuur dienen, zodat de architectuur of de interieurarchitectuur de hoofdrol krijgt. De oplossingen, de gereedschappen die we gebruiken, moeten innovatieve producten zijn. Het streven van Vermeer VerLICHT is dat elk lichtplan innovatief is.

Louis Kahn, architect docent en filosoof, schreef 'No space, architecturally, is a space unless it has natural light.' Daglicht is de referentie van de mens. Als we kunstlicht beoordelen is de meetlat waarlangs we het leggen; daglicht. De juiste keuze van lichtbronnen is daarbij enorm belangrijk. Bijvoorbeeld voor het goed kunnen zien van kleuren is een kleurweergave die zo dicht mogelijk bij het daglicht in de buurt komt, is een heel belangrijke kwestie, zeker bij gebruik van energiezuinige lichtbronnen zoals LED, maar ook bij TL, of compact fluorescentie (spaarlampen) en bij gasontladingslampen.

Een goed lichtplan bestaat uit verschillende lagen, die meerdere functies van ruimtes kunnen onderstrepen. Daarbij volgt Vermeer VerLICHT uitgangspunten zoals ook al omschreven zijn door architect en lichtpionier Richard Kelly, die lichtontwerpen maakte voor beroemde architecten en hun wereldberoemde gebouwen zoals Philip Johnson (bijv. Glass House, 1949), Louis I. Kahn (bijv. Kimbell Art Museum, 1967-72) , Ludwig Mies van der Rohe (bijv. Seagram Building, 1954-58) and Eeero Saarinen (General Motors Technical Center, 1946-55). Richard Kelly beschreef deze lagen als 'light energy impacts'. Waarbij een eerste laag van verlichting voor de basis zorgt; 'ambient luminescence', gedoseerde algemene verlichting. Een tweede laag voor accenten, display verlichting en werkverlichting boven op die basis; 'focal glow'. Tenslotte is er de finishing touch; 'play of brilliants’, de laag met scherpe details, die een extra dimensie geeft aan architectuur of een extra element in de interieurarchitectuur is, dus ook decoratieve verlichting kan zijn.

Een citaat van Architect Peter Eisenman bekend als lid van de The New York Five): “Architectuur is het geven van vorm aan concept, functie, structuur en techniek.” Het zelfde geld voor het werk als lichtadviseur of lichtarchitect: een lichtplan is het geven van vorm aan een concept, functie, structuur en techniek.

Volgens Paul Vermeer moet het in een goede lichtstudie niet gaan om een bepaalde lichtbron of een bepaald armatuurtype. “Nee, het totale lichtplan moet een verantwoorde keuze in termen van energieverbruik, vormgeving en economische argumenten zijn. Waarbij een goed lichtplan moet draaien om de gebruiker van de ruimte. En om de juiste inpassing van armaturen in de ruimte.” Dát is de visie van Vermeer VerLICHT.

Advies

Centraal in een advies van Vermeer VerLICHT zijn de behoeften van de gebruiker van de ruimte waarvoor het lichtplan gemaakt wordt.

Die ruimte kan zijn een kantoor, een winkel, een woonhuis, een buitenruimte, enzovoort. Ruimtes met een duidelijke identiteit of ruimtes met een representatieve functie in het bijzonder zijn ruimtes die een goede lichtplanning verdienen.

Vermeer VerLICHT is agent van diverse merken en adviseert over de toepassing en technische aspecten van deze merken. Vermeer VerLICHT maakt ook merkonafhankelijk lichtplannen . Lichtplannen kunnen variëren van schetsmatige adviezen die een grove lijn of een richting schetsen. Of het kan een computer lichtberekening zijn, of een advies zijn over een bepaald armatuur voor een bepaalde toepassing.

Een compleet lichtplan is een volledig op de computer getekend plan. Vergezeld van lichtberekeningen en 3-D visualisaties gemaakt met speciale lichtberekening software. Met een overzicht van energieverbruik en eventueel terugverdientijd van investeringen voor energiezuinig verlichting. Een armaturenboek met een kostenraming maken de verlichtingstekeningen en lichtberekeningen compleet.

Vermeer VerLICHT kan bemiddelen in de aankoop van projectverlichting, of het lichtplan nu gemaakt is door Vermeer Verlicht of niet. Vanzelfsprekend is de kwaliteit die u ter beschikking staat, gezien de ruime ervaring van Paul Vermeer op het gebied van projectverlichting.

Vanzelfsprekend is ook de goede prijs kwaliteit verhouding die u krijgt voor deze diensten. Vraag hier uw offerte aan, of laat uw gegevens achter voor een vrijblijvend advies gesprek.